27 Ekim 2012 Cumartesi

Mimari Karabasan Listesi - Kişisel TOP 5


İnsanların mutlu yaşayacakları bir yer… İçimden gülmek geliyor! Histeriyle gülmek!

Zaten çirkin apartmanlarla bezenmiş mahallelerimizden çıkıp o devasa, aynalı-camlı, metal ve beton yığını binalarınızın, yaşam karmaşalarınızın, boğaza durmuş hotellerinizin yanlarından, önlerinden, arkalarından geçtikçe mutsuzluk kol geziyor içimde. Hele daha ilk kürek saplanmadan, çivi çakılmadan çoğunun inanılmaz fiyatlara çoktan satılmış olması tam bir umutsuzluk! Tüm bu insanlar seni yarı yolda bırakır hissi. Şurada seninle gülerlerken, o evlerde (pardon rezidans) uyumaya giderler... Dipsiz bir umutsuzluk. Evet inanıyorum, temelde bu düşündüklerimden dolayı ama görünürde başka bir ulvi nedenden, bir çıplak elin gelip beni gözünü kırpmadan bir hamlede mezara sokabileceğine! Arkamda savunulabilecek bir hak da bırakmadan üstelik.

İşte benim dolandığım yerlerdeki karabasanların kısa listesi, kişisel TOP 5 diyelim:

1.      Tat binası – Zincirlikuyu
2.      Zorlu İnşaatı – Zincirlikuyu
3.      Maslak Mashattan – Maslak
4.      İstanbul Sapphire – Levent
5.      Süzer Plaza – Şişli’den aldığı için onayı Şişli (İnönü Stadı’nın arkası)

Ağaoğlu’nun ve türevlerinin sanatçı/mimar değil de müteahhit eseri (nasıl bir ideolojinin ürünü olduğunu anlamakta aslında zorlanmadığım ama bir anlamda da anlayamadığım) karabasan tohumlarının İstanbul’un dört bir yanına zevksizlik abidelerini saçtığı günümüzde bu liste uzayıp gidecek gibi görünüyor. Buna karşılık zatıâlileri meyve veren ağaç taşlanır buyuracaklardır muhakkak!

Modern yapılara sinir olduğum da düşünülsün istemem. Her dönemin ve her coğrafyanın kendine özgü hoş mimari yapıları var, yüz karaları olduğu gibi. Frank Gehry’ye olan hayranlığımı bu tip kolaycı argümanlara karşı yalnızca bir küçük sembolik kalkan olsun diye buraya not düşeyim son olarak.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

AVM karabasan listenizi de bekliyorum kendiminkiyle karşılaştırıcam:)

Dicle dedi ki...

Vallahi AVM dediğiniz şey zaten bir karabasan :)